Irriterende webdesign

Det finnes veldig mange webdesignere som ikke alltid tenker så mye på brukervennligheten til siden. Jeg kan slenge ut masse eksempler på sider hvor brukervennligheten ikke er enset en tanke, men jeg velger heller å fokusere på små detaljer på sider som mange bruker. Til skrekk og advarsel:

VG

VG har vel aldri blitt holdt opp som et eksempel på brukervennlighet, men av uforståelige grunner har siden vunnet noen desigpriser. Dette er det jeg, borsett fra slett innhold, teite fonter og generelt stygt design, irriterer meg over på vg.no:

VG
Det går ikke an å lese hele saken ved å trykke på overskriften. VG har vært på nettet lenge, og det var ikke vanlig å kunne trykke på overskriften i nettaviser før, men nå er situasjonen den at absolutt alle andre nettaviser har klikkbar overskrift. Det er uholdbart å klamre seg til gamle normer bare fordi webutviklerne dine ikke gidder å gjøre en minimal omkoding. VG ødelegger brukemønsteret til alle som er inne på forskjellige nettaviser i løpet av en dag.


ballade.no

Ballade er en fin side om musikk fra innsiden, det vil si at det er musikerne som står for innholdet. Siden er fin den, men det er én detalj som irriterer meg grenseløst:

ballade.no
De gjør det enda verre enn VG. Her går det hverken an å trykke på bilde eller overskrift, og de har ikke spandert på seg en «Les her» eller «Hele saken» en gang. Brukeren blir nødt til å klikke fåfengt rundt på bildet og overskriften før han finner ut at det er den stakkars veltede snømannen som skal trykkes på for å få tilgang til hele saken.


underskog.no

Underskog er den hippe kalenderen over hva som skjer i de største byene i Norge. Problemet mitt med denne siden er at jeg ikke er invitert til de indre hippe gemakker, så jeg klager heller på designet:

underskog.no
Kalenderen står som standard på Oslo, og når du bor i Bergen er ikke det så kult. Du må da skifte til Bergen, og det er her irritasjonen kommer inn. Som du ser av bildet er du faktisk nødt til å trykke tre ganger på tre forskjellige steder for å gjøre denne enkle operasjonen. Først på rullegardinen for å få fram alle byene, så må du trykke på «Bergen» og så til slutt på «Endre»

Dette kunne jeg kanskje godtatt, hadde det ikke vært for at valget du tar ikke huskes; det havner alltid tilbake på Oslo…

3 Comments

 1. Hvem er det som gir VG disse prisene? De fortjener en smekk på lanken.

 2. Annet irritasjonsmoment på ballade.no: Følgende artikkel siterer en kommentar av VG’s Stein Østbø, men er ikke generøs nok til å gi meg en link til den aktuelle spalten på vg.no, slik at jeg kan sjekke den selv.
  http://ballade.no/nmi.nsf/doc/art2007050812130996786449

  Dette ligger kanskje mer i kategorien dårlig journalistikk enn dårlig webdesign, men likevel…

 3. Priser jeg har funnet:

  http://vginfo.vg.no/sider/forstesider.php?aid=271

  «Society for Newsdesign Scandinavia (SNDS)
  (SNDS) tildelte VG Nett sølv kategorien Nettaviser 2005.
  (Det ble ikke delt ut gull i denne kategorien). I begrunnelsen ble det lagt vekt på hurtigheten i nyhetsoppdateringen, utnyttelse av internetts muligheter som lyd, video og stillbilder, og integrasjon av lesergenerert innhold. VG Netts egen seksjon for lesergenerert innhold, Lesernes VG, vant da også gull i kategorien Nettaviser enkeltsider.»

  «Mediebedriftenes landsforening (MBL) utropte VG Nett til Årets nasjonale nyhetsnettsted 2005.
  I samme kåring ble VG Blogg premiert med sølv i klassen Åpen klasse nettsted. Utdrag fra begrunnelsen: «VG har en fenomenal evne til å aktivisere leseren».

  Juryen har tidligere valgt å hedre VG Nett med prisen for Årets nyhetsnettsted i 2004, Årets nasjonale nyhetsnettsted 2003 og i 2002 gikk VG Nett til topps i kategorien Åpen Klasse.»