Folk bruker internett for å bekrefte sine egne antagelser

Det viser en ny undersøkelse fra University of New South Wales.

Dette finner jeg ikke det minste overraskende. Når man har så mange forskjellige og konflikterende synspunkter som på nettet, og det i tillegg er finnes store mengder argumenter for alle synspunktene, sanne eller usanne, er det ikke rart at folk graviterer til det de allerede tror på. Man kan særlig se dette på store nettsamfunn som digg og reddit.

Disse sidene baserer seg på at brukerene stemmer nyheter, som også sendes inn av brukerene, opp eller ned. De nyhetene som får flest stemmer havner på forsiden. En klar tendens blant disse nyhetene er at de holder et venstreliberalt synspunkt eller er interessante for venstreliberale. Brukerene kommer altså dit for å stemme opp nyheter som fremmer deres syn, og stemmer ned nyheter som ikke gjør det.

Nå skal det sies at jeg er venstreliberal selv og sympatiserer med mange synspunkter som holdes på digg og reddit, og bekrefter i så måte mine egne antagelser, men jeg prøver også å eksponere meg for andre synspunkter og å sile ute artikler og synspunkter uten rot i virkeligheten. Det var det som i sin tid førte til at jeg ble så liberal som jeg er i dag.

Dessuten: «Reality has a well-known liberal bias,» som de sier i utlandet.

1 Comment

  1. [...] Langt svar: Med tanke på at  folk bruker internett til å bekrefte sine egne antagelser kan det synes unødvendig å helle mer vann på mølla ved å kaste flere memer ut til ulvene. Det er også en smule arrogant å tro at min blogging skal kunne gjøre noen forskjell i verden. På den annen side ser man fra sider som Myspace og Facebook at selv om de angivelig skal være sosiale er det skamløst mye selvpromotering og narcissisme der. Denne bloggen faller inn i denne trenden som et verktøy for selvterapi og skrivetrening. Samtidig håper jeg at noen av innleggene kan bli plukket opp der ute og om ikke annet gjøre noen med lignende tanker som meg sikrere i sin overbevisning. [...]