Muslimer kritiserer chipsprodusent for å selge chips med minimale mengder alkohol

Alkoholinnholdet i chipsen er mindre enn det man kan finne i gjærbakst. Muslims criticise Walkers after it is revealed that some crisp varieties contain alcohol. Denne saken føyer seg fint inn i rekken av ting som fornærmer muslimer: List of things that offend muslims

For å være rettferdig planlegger jeg å lage en liste over ting som fornærmer kristne også. Kan starte med denne: Woman expresses indignation at quote on Starbucks cup

En ting å legge merke til når sånne saker omtales i media: Når det er en muslim som blir fornærmet av noe står det «Muslimer fornærmet», mens når det er en kristen som blir fornærmet av noe står det «Kristen person fornærmet». Med andre ord vil det si at kristne som uttaler seg, enten det er vatikanet, biskoper eller tilfeldige personer, alltid blir sitert direkte, mens hvis det er en muslim som uttaler seg blir uttalelsen ilagt muslimer generelt. Denne trenden eksemplifiseres i overskriftene ovenfor: «Muslims criticise(…)» mot «Woman expresses indignation(…)».

8 Comments

 1. Hvis dette virkelig er en vanlig trend som du hevder, så er det intet mindre enn skremmende og tåpelig. Vi må aldri glemme at det skjuler seg individer bakom det gammeldagse presteskjegget, burkaen, hettegenseren, eller hva det måtte være. Men selvsagt er det også interresant å finne rekkevidden av enkelte holdninger innenfor en såkalt «gruppering». Da trengs det imidlertid seriøs forskning og ikke tabloid kamskjærende journalistikk som vi så alt for ofte ser. Den samme primitive journalistikken ser vi ofte i forhold til utenrikspolitikk her i Norge også, – det tilsvarende like politisk korrekte synet på både USA og Israel. Og hvor mange verdikonservative aviser har vi?..skremmende. Men det er en annen debatt antar jeg ^_^ …det er bare det at det er grunnleggende viktig i et demokrati at mediene spiller mot hverandre, og ikke følger hverandre nærmest blindt. Slikt sett misunner jeg f.eks USA.

 2. Takk for innlegg! Kjør debatt:

  Nå har jeg ikke gjort en bred undersøkelse på denne trenden; det er bare mitt inntrykk. Skremmende og tåpelig som den er, så er den ikke så merkelig. Vestlige medier har dype røtter i vestens kristne befolkning og har mye større oversikt over de kristne grupperingene enn muslimske strømninger.

  Når det gjelder det «politisk korrekte» synet på USA og Israel så vil jeg si at det er riktig journalistikk å påpeke urettferdige forhold i verdenspolitikken, jmfr. http://havar.skaugen.name/blogg/liste-over-fn-resolusjoner-usa-har-nedlagt-veto-mot

  Verdikonservative aviser finnes det i Norge. Det kommer bare an på hvilke verdier du vil ha konservert. Kristne verdier blir konservert i Vårt Land og Magazinet, sosialistiske verdier blir konservert i Klassekampen og Dagsavisen, liberale verdier blir konservert i Aftenposten, osv.

  Mitt inntrykk av USA er at det stort sett er FOX News vs. resten, kanskje med CNN litt til venstre for midten. Ellers er det mange eksempler på at mediene i USA følger hverandre blindt, for eksempel under oppbyggingen til Irak-krigen.

 3. Selvsagt er det rettferdig å påpeke urettferdige forhold i verdenspolitikken. Problemet blir når man beskriver hva Israel gjør til stadighet uten å forklare hvorfor de gjør det. Eller når man forenkler flyktningepolitikken, eller forenkler hvorfor palestinerne har det vondt. Har ikke landene rundt Israel også et ansvar?mange har ikke vist vilje til å hjelpe sine (i noen grad) etniske og religiøse brødre. Det er velkjente retoriske grep i norsk presse. Jeg vil nok karakterisere de fleste norske aviser som sosialdemokratiske koseaviser :P Det er alt for lite variasjon. De verdikonservative avisene du nevner er jo kristne aviser. For meg teller de ikke helt, for jeg skulle gjerne likt å sett en sekulær verdikonservativ avis. Det skulle jo bare manglet. Når det gjelder nyhetskanaler i USA er det gjerne slik du beskriver, men når det gjelder avismarkedet i USA har jeg inntrykk av at det er mye mer balansert/polemistert enn det er her i Norge. Jeg har også blitt litt forundret over hvor lite variasjon i meninger det har vært rundt Irak-krigen, og dette tror jeg nok dessverre har stor årsak i den sterke amerikanske patrotismen som rettferdiggjør litt mer enn den strengt tatt burde. Men det er en annen debatt ;)

 4. ..med mindre du selvsagt vil gå inn på det, hehe. Jeg aner ikke hvor selektiv du er i kommentarfeltet.

 5. Med en gang man begynner å snakke om amerikansk virkelighet på en norsk blogg har man kjørt rodd seg ut på dypt vann, så jeg tror ikke vi tar den debatten her, nei…

  Utenriksdekningen i norske medier er dårlig, punktum. Jeg synes det er merkelig at det ikke er noen norske aviser som har en fyldig utenriksdel. Dagsavisen prøver så vidt ved å legge ved The New York Times i lørdagsavisa, og Morgenbladet og Ny Tid, som bare kommer ut en gang i uka, har en god dekning av verdenspolitikk. Ellers er det vanskelig å skaffe seg en god utenriksoversikt i Norge. Den til tider ensidige utenriksdekningen i norske medier tror jeg kan løses ved at mediene faktisk prøver å dekke utenriksnyheter.

  Jeg vil også holde fast på spørsmålet mitt om hvilke verdier som skal konserveres. Det finnes kristne verdier, humanistiske verdier, sosialistiske verdier, demokratiske verdier, osv. Det kan jo hende de kristne verdiene ikke sammenfaller med de andre verdisystemene, og at det er derfor bare kristne aviser som er såkalt verdikonservative. Det finnes jo andre aviser som blir ansett for å være konservative, for eksempel Aftenposten.

 6. Kan godt hende jeg rodde meg ut på dypt vann der ja. Jeg er selvsagt åpen for å ha fordommer jeg også.

  Dårlig punktum. Ja, det tror jo i grunn jeg også da.

  Nå forstår jeg ikke hvorfor kristne verdier ikke skulle vært demokratiske men men..pls do tell, if you want too.

 7. Skriv gjerne om det på bloggen, men å føre en dabatt i et kommentarfelt blir litt fånyttes; det er et for lite format. Alt i USA er stort, vet du…

  Beklager, men jeg mente ikke at kristne verdier ikke kan være demokratiske, jeg mente bare å påpeke at det finnes ulike verdisystem. Kristendom skal på ingen måte ha monopol på verdier. Kristendom har mange gode verdier, men kan være litt kompromissløse, noe som, når jeg tenker på det nå, kan være litt udemokratisk. Det var du som satt meg på ideen!

 8. Så dette er min feil altså? :P uff da. hehe neida.