Memomania

Arvid tagget meg nå nettopp til å følge disse to memene, som går ut på å slå opp på side 123 i nærmeste bok og kommentere setning nummer 5, 6 og 7 og å liste opp fem musikkstykker du liker akkurat nå og, som jeg gjerne vil føye til, kan finnes på youtube for nye lytteres beleilighet.

Jeg starter med litteraturmemet, noe som passer fint siden jeg sitter på Trondheim Biliotek og skriver dette. Nærmeste bok burde ikke være så langt unna, altså. Og her var den:

Johan Julnes’ Bygdebok for Aukra – Bind IV, Gard og Slekt

Jeg sitter tydeligvis i lokalgeografiseksjonen; det var her det var strømuttak til den bærbare datamaskinen min. Her er setning nummer 5, 6 og 7 på side 123:

Alder

Eg finn garden nemnd i skriftlege kjelder først i 1610. Så svært gamal trur eg ikkje han er, for det er gjort få funn av gjenstandar eller gravhaugar på plassen.

Oldtidsminner og oldsaker

Bnr. 1: Ei gravrøys ytterst på Langneset, diameter ca. 8 m.

Dette virker som en svært grundig gjennomgang av alle gårdene i Aukra. Siden jeg slo opp på er tittulert med «MEVOLD, gnr. 20″. Videre følger 10 sider hvor eiere, bygninger, husmenn og funn listes opp i detalj. Boka har rundt 135 gårdsbruk listet opp på denne måten.

Jeg lurer på om folk i Aukra er over gjennomsnittet interessert i lokalhistorie eller om alle bygder i Norge er sånn. Boka er i hvert fall utgitt av Aukra kommune i 1987.

Siden dette ikke var så interessant, slår jeg opp i boka jeg har i sekken som strengt tatt er nærmere meg. Denne boka er Neil Shubins Your Inner Fish – A journey into the 3.5 billion-year history of the human body:

The glue is not one thing; it is a variety of different molecules that connect and lie between our cells. At the microscopic level it gives each of our tissues and organs its distinctive appearance and function. An eyeball looks different from a leg bone whether we look at it with the naked eye or under a microscope.

Dette sitatet viser hvordan boka på populærvitenskaplig vis tar for seg forskjellige aspekter ved kroppen vår og forklarer hvorfor det er sånn ved å gå tilbake i evolusjonshistorien for å finne når den bestemte egenskapen utviklet seg. Boka er en fin innføring i paleontologi og evolusjon.

Så over på neste del: Musikken

Jeg starter enkelt med Herbie Hancokcs hyllest til Joni Mitchell. Tina Turner synger utrolig bra!

Gjør dere klar for Eirc Dolphy i et opptak fra Oslo. Dolhpy var en banebrytende musiker både på altsaksofon og bassklarinett og han døde så altfor, altfor tidlig. Denne konserten finner sted ikke lenge før han døde som følge av diabetes. Apropos Dolphy skrev jeg for ikke lenge siden en oppgave hvor jeg transkriberte en Dolphy-solo. Den ligger her for de som er interessert i denslags.

Når vi er inne på Eric Dolphy vil jeg gjerne vise fram det fantastiske albumet Ezz-Thetics av George Russel. Her er blant andre Dolphy og Steve Swallow, en av mine yndlingsmusikere, med. Dette klippet er fra en et intervju, men musikken fra plata går og surrer i bakgrunnen:

Så kommer litt klassisk. Dette er Knut Nystedts Immortal Bach. Siden jeg må finne sangene på youtube er ikke dette en så veldig bra innspilling. Jeg anbefaler absolutt Ensemble 96s grammynominerte innspilling. Hør på forhåndsvisningen av sporet på denne siden, eller bare kjøp det, det koster bare 9,50 kr. Det er verdt det. Hvis ikke får dere ta til takke med youtube:

Med det tror jeg jeg gir meg. Jeg kjenner ikke så mange i den norske bloggverden, så det får klare seg med at jeg tagger Svenn, hvis han hører da, skjønt det er ikke så farlig, for det er stort sett innenfor disse memene han poster uansett.

3 Comments

 1. Hei. Der først så jeg den utfordringen! Har allerede tatt den bokmemen en gang før, så den snylter vi bare på her, selv omd et sikkert er juks, http://svennevenn.blogspot.com/2008/05/frste-meme.html.
  Musikkutfordringen kan det jo hende jeg tar en av dagene! Følg med Følg med.

 2. Hallo!
  Når jeg tenker tilbake husker jeg faktisk at du har skrevet det memet før. Musikkmemet er jo egentlig det blogget din består av stort sett. Det er derfor jeg følger med på den :p

  Lykke til!

 3. Ah, Eric Dolphy i Universitetets Aula 1964.

  Var der.